Onze straatcoaches worden ingezet voor het bestrijden van overlast door hangjongeren. Onze straatcoaches leveren met name op dat punt een belangrijke bijdrage aan de veiligheid in wijken.
De afgelopen jaren dat onze straatcoaches zijn ingezet, is de jeugdoverlast ook daadwerkelijk en aantoonbaar verminderd. Dit is ook de reden dat wij aangestuurd willen worden door een meldkamer, zodat meetbaar en toetsbaar is, hoe vaak er een overlastmelding plaatsvind en door kan worden gezet naar onze straatcoaches.
Onze straatcoaches zijn flexibel inzetbaar. Uiteraard worden er met een opdrachtgever vaste tijden afgesproken, maar onze straatcoaches kunnen 24 uur per dag, 7 dagen in de week, ter plaatse zijn waar de problemen zich voor doen. Ongeacht zon en of feestdagen! En dit heeft binnen diverse gemeenten haar meerwaarde bewezen. Ook word onze expertise al gebruikt in diverse zorginstellingen zoals TBS klinieken.
De straatcoaches richten zich niet alleen op de jongeren, ook de burgers die de overlast melden en/of ervaren, en de ouders worden betrokken bij de aanpak. Hoewel onze straatcoaches soms jongeren zeer stevig moeten toespreken en hen moeten aanspreken op hun verantwoordelijkheid, proberen wij vooral het gedrag van de jongeren op straat positief te beïnvloeden. Wij bieden hen een luisterend oor en verwijzen hen bij specifieke vragen en problemen naar hulpverleningsinstanties. Wij zijn geen jongerenwerker, hulpverlener of politieagent. Ons werk ligt tussen deze beroepen in.
Een straatcoach moet de jongeren soms met een opgeheven vinger en daadkrachtige woorden de les lezen, maar probeert te allen tijde contact met hen te leggen, gaat tussen hen in staan en spreekt hen aan in hun eigen (straat)taal, op hun eigen niveau. Autoritair gedrag heeft geen enkel effect, sterker nog het werkt vaak averechts!
Empathie, contact kunnen leggen en in staat zijn te luisteren is ons belangrijkste gereedschap. Wij hebben geen bevoegdheden zoals een boa of agent. Wij hebben slechts een wapen; en dat is onze mond.
Straatcoaches moeten met heel veel verschillende mensen kunnen omgaan, met jongeren net zo goed als met winkeliers of oudere mensen. Door gesprekjes aan te knopen kunnen wij polsen hoe het er in de buurt aan toegaat, welke overlast er bestaat en hoe die aan te pakken. Wij stellen ons niet op als vechtersbazen, wij moeten het in ons werk hebben van open en vaardige omgangsvormen. Wij moeten onze eigen emoties kunnen doorzien en alert en doortastend kunnen optreden.